dijous, 29 de maig del 2014

1r ESO. Taller de MACROINVERTEBRATS



Aquest mes de maig els alumnes de 1r d’ESO han realitzat tallers sobre la riera de la Selva  amb l’objectiu de millorar el coneixement del seu entorn natural, que s’introdueixin al mètode científic i prenguin consciència de la importància de conservar la riera i la natura.

Aquests tallers s’emmarquen en l’acord d’adopció que es va signar fa uns mesos entre tots els centres educatius de la Selva del Camp i l’associació CEN. Abans de la sortida els alumnes van rebre una xerrada sobre ecosistemes fluvials.

Primer de tot vam pujat riera amunt fins gairebé la Font dels Gossos. Malgrat l’escassetat d’aigua, allà vam trobar una gran diversitat de macroinvertebrats aquàtics i amb puntuacions elevades, fet que ens indica que la qualitat de l’aigua és molt bona. A més, també vam poder conèixer de més a prop moltes peculiaritats dels macroinvertebrats, com la construcció dels estoigs de les frigànies, la propulsió de les larves de libèl·lula o els escarabats vampirs, entre moltes altres.

Després vam baixar riera avall de l’abocament de la depuradora d’aigües residuals de la Selva del Camp per contrastar la qualitat biològica de l’aigua i per tant els efectes que causa els abocaments de la depuradora. Les pedres eren verdes però no per cap tipus d’alga sinó pel creixement de cianobacteris. També hi havia molt filaments de fongs i altres microorganismes però només vam trobar dos macroinvertebrats: cucs de sang i cucs de fang, els més resistents a la contaminació.

Així doncs, els alumnes de 1r d’ESO han avaluat els efectes de la depuradora sobre la qualitat biològica de la riera. 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada